Националният институт по метеорология и хидрология ще излезе от структурата на

...
Националният институт по метеорология и хидрология ще излезе от структурата на
Коментари Харесай

Решено: НИМХ излиза от БАН

Националният институт по метеорология и хидрология ще излезе от структурата на Българската академия на науките. Това може да се случи още на 1 януари 2019 година, предвижда министърът на образованието и науката Красимир Вълчев .
 Метеоролозите: При естествен бюджет ще можем да предупредим за рисково време не за 20-30 мин., а за секунди  Премиерът подреди на Българска академия на науките и синоптиците да се схванат до 10 дни  Министър Вълчев пред OFFNews: Ще помогнем на синоптиците, Национален институт по метеорология и хидрология може да излезе от Българска академия на науките
Решението е било контрактувано през днешния ден, по време на съвещанието на Министерския съвет, откакто близо 200 работещи в Национален институт по метеорология и хидрология още веднъж излязоха на митинг пред държавната постройка на " Дондуков " с искане за обособяване от Българска академия на науките, поради мизерията, в която са принудени да работят.

Мнозина - даже ръководители в института - получават 575 лева брутна заплата, младите в Национален институт по метеорология и хидрология са малко на брой - няма по какъв начин да бъдат арестувани при тези условия. Въпреки че естеството на работата им изисква и нощен труд, за подобен няма пари. От неналичието на средства за института страдат и прогнозите - при автоматизирана система предизвестията за рисково време биха дошли за не повече от минута, а в този момент това лишава сред 20 и 30 мин. Колко пари да получи Национален институт по метеорология и хидрология в този момент взема решение Общото заседание на Българска академия на науките.

По време на митинга представители на Национален институт по метеорология и хидрология бяха поканени на диалог в Министерския съвет и страните са разискали опциите за излаз от спора, след което министър Вълчев описа какво е било контрактувано.

" Обсъдихме двата разновидността, които дадохме предходната седмица, като по-приемлив се оказва разновидността за извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките. Това решение ще бъде прегледано на Общото заседание на Българска академия на науките евентуално на 10 септември. Това е най-хубавият вид, който можем да изберем и за Българска академия на науките, и за Национален институт по метеорология и хидрология “, разяснява министър Вълчев.

До дни от Българска академия на науките ще оформят предлагането.

" Въпросът ще бъде бъде решен на Общо заседание. Ако това е решението на държавното управление, Българска академия на науките ще се съгласи ”, сподели ръководителят на Академията акад. Юлиан Ревалски.

Ако обаче обещанието не бъде изпълнено, ще бъдат импортирани законови промени, които ще разрешат извеждането на Института от Българска академия на науките и без единодушието общото ѝ заседание, увери Вълчев. Това обаче би забавило процеса и е допустимо той да завърши през есента на идната година.

Учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които желаят да останат в Българска академия на науките, ще могат да го създадат. " Ние сме демократична организация. Учените, които считат, че мястото им е в Българска академия на науките, няма да срещнат спънки от наша страна ", увери шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР